Programa del curs:
- El cant coral a l’adolescència. El canvi de la veu. Aspectes anatòmics i psicològics.
- Pedagogia vocal durant el canvi de la veu. Vocalitzacions, jocs i exercicis.
- Adaptació i arranjaments de cançons populars i comercials per l’aula. Exemples.
- Taller de disseny d’arranjaments musicals
Estructura de les sessions:
- Matí: presentació sobre la veu a l’adolescència. Vocalitzacions i jocs per adolescents.
- Tarda: repertori coral i arranjaments per adolescents.
Alfonso Elorriaga
Graduat en Pedagogia Musical al R.C.S.M. de Madrid i va estudiar direcció coral durant tres anys al programa de formació del Cor de Professors de la Comunitat de Madrid.
Més tard va ampliar estudis de Postgrau a l’Institut Orff del Mozarteum de Salzburg i el 2011 va llegir la seva tesi doctoral a la Universitat Autònoma de Madrid sobre la mutació de la veu en l’adolescència, tema sobre el qual ha continuat publicant nombrosos articles i llibres.
Acreditat des de març de 2017 com a Doctor per l’ANECA, ha estat professor associat a la UCM i a la UNIR, on eventualment va exercir com a coordinador acadèmic del grau de Música i del Màster d’Investigació Musical.
També ha estat ajudant de direcció del Cor de Nens de la Comunitat de Madrid i Director interí del Cor de la UAM. A més d’això, des de fa uns anys pren classes de cant amb Isabel Villagar.
El 2008 va fundar el projecte “Voces para la Convivencia” a l’IES Francisco Umbral de Ciempozuelos (Madrid), amb el qual ha obtingut nombrosos premis educatius i artístics, tant nacionals com internacionals.
Actualment és professor associat a la UAM, on imparteix l’assignatura de formació vocal en el màster de formació del professorat i el màster de Pedagogia Musical, i és a més, ponent assidu en nombrosos seminaris internacionals de Cant Coral i Educació Musical, tant a Espanya com a l’estranger.
Des del 2021 forma part del Comitè Editorial de la revista International Journal of Research in Choral Singing que edita l’Associació Nord-americana de Directors de Cor.