INFORMACIÓ BÀSICA
Data: Dissabte 7 de març de 2015
Horari: 16h a 21h
Lloc: Escola de Música de l’Orfeó Lleidatà (C. Sant Martí, 60-62 – Lleida)
Preu socis ACEM: 15€
Preu no soci: 20€
Formadors: Oriol Saña i Asier Suberbiola
PROGRAMA DEL CURS
16-17h: Improvisem a sobre de temes coneguts
A càrrec d’ Asier Suberbiola
Treballarem d’oïda amb àudios de cançons molt conegudes de POP-ROCK-REGGAE i farem una introducció a la improvisació. Coneixerem els seus xifrats i com interpretar-los per tocar per sobre i poder jugar. Improvisarem amb diferents escales i farem línies amb notes dels acords.
17-18h: El Chop com a eina de treball
A càrrec d’Oriol Saña
Existeix una tècnica d’arc actual que no té res a veure amb els cops de l’arc tradicional, i que en la seva evolució transforma el violí en un suport harmònic suficient per poder acompanyar sol o acompanyar a altres instruments.
En el taller es treballaran diferents exercicis d’aquesta tècnica aplicada al jazz i a la música moderna, treballant així diferents acompanyaments harmònics i efectes sonors.
18-18.30h Descans
18:30-19:30h: Jazztem amb el jazz
A càrrec d’ Asier Suberbiola
Què diferencia el Jazz d’altres estils com el Rock i el Pop? Quines referències directes tenim els instrumentistes de corda fregada dins del Jazz? Quina particularitat té cada intèrpret històric? Coneixem les peculiaritats del BLUES? I la seva evolució d’estructura i complexitat? Com podem tocar Standards de Jazz? Què és un II V7? Sabem improvisar a sobre? Aquestes i més qüestions les respondrem de manera pràctica amb l’instrument a les mans.
19:30-20:30h : L’improvisació: Melòdic vs Vertical
A càrrec d’Oriol Saña
Mirarem diverses formes d’enfocar la improvisació: la vertical, és adir arpegis i escales. D’altra banda la melòdica, d’una manera composicional, per variació o bé repetició d’una idea melòdica. Finalment una barreja de les dues, incloent ritmes, silencis, desplaçament rítmic i durada de la frase.
INSCRIPCIONS I MÉS INFORMACIÓ AQUÍ
Què és Fiddelitzem-nos?
Fiddelitzem-nos és el resultat de l’avaluació, anàlisi i reflexió de la primera trobada fiddleque es va fer el 17 de novembre del 2013 en el marc del I Barcelona Fiddle Congress. Aquell congrés va fer palesa la necessitat d’apropar i fer conèixer altres estils dins l’àmbit de la corda al nostre país. És per això que al febrer del 2016 ja s’ha programat un segon Fiddle Congress i, fins aleshores, l’Esmuc i l’ACEM han establert un calendari de treball i activitats continuades amb l’objectiu d’adequar millor la formació en els processos d’innovació pedagògica i potenciar i facilitar la participació de l’alumnat a les activitats del projecte.
Fiddelitzem-nos representa doncs un recorregut previ, amb programacions didàctiques de diferents àrees musicals, per dinamitzar activitats i iniciatives que estimularan l’arribada tant a la trobada Fiddle com al mateix congrés.
El repte de Fiddelitzem-nos
Fiddelitzem-nos vol arribar al màxim nombre d’alumnes i professors de música del país amb la finalitat de:
- Desenvolupar un disseny que englobi tota la comunitat educativa, per donar coherència i sentit a un conjunt d’actuacions.
- Fer de la trobada una experiència única, positiva i enriquidora per a tots els nivells i interessos.
- Sintonitzar docents, alumnat, famílies, centres formatius i institucions, i esdevenir una plataforma inclusiva dins el món de la corda fregada a Catalunya.
- Transformar el teixit educatiu-cultural-musical. Renovar-lo musicalment i pedagògica, amb ulls actuals i mirada internacional.
- Treballar amb material musical i didàctic específic orientat a la trobada fiddle per tal empoderar el professorat i l’alumnat, dotant d’autonomia i recursos als agents de canvi.
Per assolir aquests objectius cal acompanyar el professorat en tot moment fins el dia de la trobada, i oferir-li les eines necessàries per treballar amb eficiència i entusiasme a l’aula, generant així un marc d’estímuls que afavoreixi la participació i la motivació per promoure la divulgació i l’èxit de la trobada Fiddle.