CoNCA_Lab. Descodificant els drets dels artistes en l’entorn digital

El CoNCA organitza una jornada dedicada als drets dels artistes en l’entorn digital que consistirà en sessions híbrides i interactives dirigides a professionals i que tindrà lloc el 18 de juliol a l’IDEAL. Centre d’Arts Digitals de Barcelona (c/ del Dr. Trueta 196). 

Ser artista no ha estat mai fàcil i ser artista digital té una dificultat afegida: encaixar en els motlles del segle XX que encara són molt persistents i estan creats pel món físic, no pel món virtual i infinitament replicable; i per una pràctica artística que desafia totes les barreres disciplinàries. Sembla que al món hi hagi artistes, i després artistes digitals. Si des de la digitalització, la propietat intel·lectual és un repte que no s’ha resolt en 30 anys, ara amb l’eclosió de la intel·ligència artificial, les dificultats s’aguditzen.

Dins del marc de l’Estatut de l’Artista es presenta aquesta jornada professional participativa i lúdica que vol reunir la comunitat de l’art digital de totes (o quasi totes) les disciplines i perfils professionals. Farem un exercici d’escolta activa de les seves necessitats, inquietuds i reptes als que s’enfronten. Posarem el focus en la intel·ligència artificial i la web3 i intentarem donar resposta (o generar més preguntes) sobre temes de propietat intel·lectual en els temps que vivim. Per això també se sumaran a la jornada juristes especialistes en propietat intel·lectual i dret de les tecnologies de la informació. Aquest esdeveniment vol ser una sessió de treball, una trobada de la comunitat, i també perquè no, una festa per celebrar l’art fet amb zeros i uns.

 

PROGRAMA 18 JULIOL “Descodificant els drets dels artistes en l’entorn digital”

Sessió 1: L’art digital pren la paraula

Una sessió per situar la part jurídica dels drets de l’artista i on donar la paraula als artistes i altres agents de l’ecosistema de l’art digital perquè expliquin què fan i quins problemes i reptes tenen. Aquesta sessió es contempla en format “fishbowl”, per tal de que sigui participativa, interactiva i dinàmica i que fomenti el debat.

Sessió 2: Entre bits i interrogants: navegant per les incerteses de l’art digital

Si la propietat intel·lectual és un repte per la cultura analògica, aquest repte és multiplica quan ens traslladem al món digital. Tot i que hi ha nombroses tecnologies que prometen solucions que certifiquen l’autoria i garantitzen una retribució justa i de manera transparent per als creadors, encara estem lluny d’aquest model sigui una realitat. Algunes qüestions: De qui és la propietat intel·lectual de la intel·ligència artificial?, Com de tangibles són els models distribuïts del blockchain? Les llicències copyleft o creative commons, son realment útils i eficients?

Taula rodona: Del virtual al tangible: els desafiaments de l’art digital en la nova dècada

La nova dècada ha accelerat tecnologies que es venien gestant des de feia anys. Les dinàmiques de la web3 i la intel·ligència artificial proporcionen eines, entorns i inspiració per als artistes digitals, però també obren molts dilemes pel que fa a la sostenibilitat, la propietat intel·lectual i la gestió del seu treball.

 

Compartir a:

ALTRES NOTÍCIES

Obrim una segona convocatòria per a les places que han quedat vacants a les Agrupacions ACEM: Jazz Band, Cor i  Cobla PLACES VACANTS Podeu descarregar el dossier amb tota la informació actualitzada. COM FER LA…

19/12/24
Notícies ACEM

L’Escola Municipal de Música d’Olesa de Montserrat necessita professor/a d’oboè a partir de gener per cobrir una excedència. Les classes son divendres a la tarda, 25% de jornada. Us podeu…

19/12/24
Notícies

L’oficina de l’ACEM estarà tancada del 25 de desembre al 7 de gener (ambdós inclosos). Us destigem molt bones festes! Ens veiem a l’any RITMIKS: 2025

19/12/24
Notícies

Convocatòria a l’Ajuntament de Castellar del Vallès per a la selecció de tècnic/a superior (subgrup A1), lloc de treball de professor/a de música, per a la creació d’una borsa de…

16/12/24
ACEM

Aquest any enviarem la factura de la quota el mes de gener ja que com sabeu organitzem el Festival RITMIKS i ens convé tenir el màxim d’ingressos durant el primer…

16/12/24
Notícies

Us recordem els cursos que l’ACEM organitza el primer trimestre del 2025 per si els voleu posar a la llista de Reis Curs: “El cant coral a l’adolescència. Pedagogia i arranjaments” amb…

16/12/24
ACEM

Aquest és el tercer bloc del Curs online sobre procediment administratiu comú, contractació pública i redacció d’informes que ofereix l’ACEM. CURS DE REDACCIÓ D’INFORMES TÈCNICS:1. L’informe tècnic2. Parts del document…

10/12/24
Notícies

Educació Musical al Segle XXI vol consolidar-se com una trobada anual que reuneixi professionals de l’educació musical, alumni de l’ESMUC i estudiants de pedagogia, amb l’objectiu de gaudir d’una jornada…

10/12/24
Notícies

Newsletter

Vull rebre el butlletí mensual amb notícies sobre educació musical

INFORMACIÓ BÀSICA DE PROTECCIÓ DE DADES:
Responsable del tractament: ACEM Associació Catalana d’Escoles de Música
Finalitat del tractament: Gestionar les consultes plantejades i l’enviament de newsletters, comunicacions comercials i promocions.
Legitimació del tractament: Interès legítim i consentiment de l’interessat/da.
Conservació de les dades: Es conservaran mentre hi hagi un interès mutu o durant el temps necessari per al compliment de les obligacions legals.
Destinataris: Prestadors de servei o col·laboradors.
Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les dades i la limitació o oposició al tractament. Dades de contacte per exercir els vostres drets: acem@acem.cat
Informació addicional: Podeu consultar la informació addicional a la nostra Política de Privadesa.